Stappenplan

Stappenplan: Het traject naar een oplossing van uw conflict

Stap 1: Kennismaking en uitleg van het proces
Na uw contact (telefonisch of via e-mail) geef ik u een overzicht van hoe mediation kan bijdragen aan het oplossen van uw conflict. Ik bespreek de hoofdlijnen van het proces en leg uit wat u van mediation kunt verwachten. In deze fase bespreken we nog niet de inhoud van het conflict.


Stap 2: Pre-mediation (indien van toepassing)
In sommige gevallen kan pre-mediation een waardevolle tussenstap zijn. Als een of beide partijen twijfelen of mediation haalbaar en zinvol is, bied ik een gesprek aan om te verduidelijken wat mediation inhoudt en of dit geschikt is voor uw situatie. Tijdens de pre-mediation worden de pijnpunten verkend. Als blijkt dat verdere mediation niet nodig is, kan het proces worden beëindigd. In sommige gevallen kan ik afraden om mediation op te starten, bijvoorbeeld als er sprake is van een contra-indicatie. Pre-mediation is altijd vertrouwelijk.


Stap 3: Mediation-overeenkomst en planning eerste gesprek
Na de pre-mediation of het eerste contact ontvangt u de mediation-overeenkomst. Hierin worden de voorwaarden, kosten en de verdeling daarvan vermeld. We plannen een eerste gesprek op een neutrale locatie, zodat privacy en een vertrouwelijke sfeer gewaarborgd zijn.


Stap 4: Eerste inhoudelijke gesprek
Tijdens het eerste gesprek wordt de mediation-overeenkomst besproken en ondertekend, indien alles duidelijk is. Vervolgens gaan we samen met alle betrokkenen in gesprek. Het doel is om de standpunten van beide partijen te verhelderen, wederzijds begrip op te bouwen en de belangen te identificeren. We zoeken naar mogelijke oplossingen. Aan het einde van het gesprek kan al een oplossing naar voren komen, maar mocht dat niet het geval zijn, plannen we een vervolgafspraak. De gesprekken duren doorgaans 1,5 tot 2 uur.


Stap 5: Vastleggen van de oplossing
Op verzoek van de partijen worden de gemaakte afspraken schriftelijk vastgelegd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vraag of en hoe de gemaakte afspraken gecommuniceerd zullen worden. Deze afspraken worden ondertekend door beide partijen. Ze zijn bindend en kunnen, indien gewenst, notarieel worden bekrachtigd, hoewel dit niet altijd noodzakelijk is. Bij een omgangsregeling voor minderjarige kinderen is notariele bekrachtiging wel verplicht.